Kirjoituksiani opetuksesta, koulutuksesta ja vähän muustakin mieltä liikauttavasta.

keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Koulutuspolitiikkaa


OAJ:n koulutuspoliittisessa toimikunnassa oli jälleen kerran mielenkiintoista asiaa roppakaupalla. Valtuustovaaleihin suoraan liittyy asia: OAJ:n tavoiteohjelma 2010-2014. OAJ:n valtuuston seuraavaa nelivuotiskautta varten valmisteltiin siis tavoiteohjelmaa. Kävimme yhdessä palkkapoliittisen toimikunnan kanssa periaatekeskustelua tavoiteohjelman sisällöstä. Tuleva valtuusto hyväksyy tavoiteohjelman, jonka pohjalta valmistellaan toimintasuunnitelma, joka on voimassa kaksi vuotta kerrallaan. Näillä asiapapereilla linjataan OAJ:n tärkeitä tavoitteita.
Olin mm. seuraavista asioista keskustelussa samaa mieltä:
- Opettajan työmäärä on kasvanut kohtuuttomaksi. Työn määrä ja palkkaus eivät kohtaa.
- Yhtenäinen perusopetus on tullut jäädäkseen -> kaksoiskelpoisten tutkintojen suorittaminen joustavammaksi ja helpommaksi.
Koulun johtaminen on haastava homma -> johtamisjärjestelmän kehittäminen.
- Perusopetuslain muutos erityisopetuksen osalta on varsinainen pommi. Tämä kustannusneutraaliksi arvioitu uudistus maksaa OAJ:n laskelmien mukaan miljoonia. Mitä uudistus oikeasti vaikuttaa opettajan ja rehtorin työhön? Lakiesityksessä ei huomioida opettajan työn muutosta juurikaan. Selvää on kuitenkin se, että luokan- ja aineenopettajan työ muuttuu, ja työstä tulee entistä vaativampaa. Miten tämä kirjataan tavoiteohjelmaan?

Näihin tunnelmiin kasvavien lumihankien keskeltä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti